13 tips om het geheugen van je kind te stimuleren

Category 1 Posted By: System Administrator Comment: 0 Hit: 113

Heeft je kind wat moeite om bepaalde dingen te onthouden? Of zoek je gewoon naar praktische tips waarmee je kind lesstof beter kan onthouden? We helpen je op weg met een paar praktische tips om het geheugen van je kind te trainen.

1. Maak rijmpjes en liedjes

Laat je kind een rijmpje, gedicht of liedje maken van de informatie die hij of zij aan het leren is. Muziek en ritme helpen de hersenen om dingen beter te onthouden. Een goed voorbeeld is de taalregel die we zelf allemaal op de basisschool hebben geleerd: Tussen de n en de k schrijven we nooit een g. Ook al hoor je ngk, we schrijven geen bangk maar bank. De N en de K zitten op de bank te kussen en niemand mag ertussen. Of denk aan kinderliedjes om de dagen van de week te onthouden.

2. Stimuleer het stellen van vragen

Vragen stellen is de basis om dingen te begrijpen. En als je kind iets begrijpt, wordt het makkelijker voor hem of haar om de informatie te onthouden. Motiveer dus om vragen te stellen. Vragen voorzeggen of influisteren is een goede manier om kinderen vragen aan te leren. Je kunt onduidelijke vragen herformuleren door de opbouw van vragen te verbeteren met: “Wil je misschien dit vragen…?” Geef daarnaast zelf het goede voorbeeld door vragen serieus te nemen, regelmatig hardop vragen te stellen en jezelf te blijven verwonderen. Bonustip: Stel vragen aan je kind als je samen op pad bent om het geheugen spelenderwijs te trainen. Als je bijvoorbeeld langs het huis van opa en oma loopt, kun je vragen wie daar woont.

3. Laat je kind iets uitleggen

Uitleggen aan iemand anders hoe je iets moet doen of hoe iets werkt, is goed voor het geheugen. Onderzoeker John Nestojko en zijn team lieten een paar jaar geleden 50 leerlingen een tekst van 1500 woorden bestuderen. Het team zei tegen een deel van de leerlingen dat ze een test zouden krijgen over de tekst. De andere leerlingen kregen te horen dat ze achteraf de informatie in de tekst aan iemand anders moesten uitleggen. Leerlingen die dachten dat ze uitleg moesten geven over de stof konden zich de tekst beter herinneren. Laat je kind dus die rekensommen, taaloefening of dat ene dansje stap voor stap aan jou, je partner, broer of zus uitleggen.

4. Prikkel de nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid zorgt dat we dingen beter onthouden, omdat de hersendelen die gevoelig zijn voor beloning worden geprikkeld als we nieuwsgierig zijn. Nieuwsgierigheid maakt de hersenen paraat om te leren, waardoor je kind de informatie die binnenkomt beter onthoudt. Prikkel daarom nieuwsgierigheid van je kind. Een paar handige dingen om te weten:

 • Beeld- en tekstmateriaal waar kinderen nog alle kanten mee op kunnen prikkelt de nieuwsgierigheid. Laat je kind zelf een verhaal vertellen bij een illustratie. Gebruik een prentenboek, vind online leuke
 • Kinderen zijn het meest nieuwsgierig naar dingen waar ze zelf al iets maar niet alles vanaf weten.
 • Als kinderen helemaal niks weten van een onderwerp, kan dit hen juist onzeker maken in plaats van nieuwsgierig. Probeer nieuwe informatie te koppelen aan iets wat je kind al weet.
 • Prikkelende vragen die bij de belevingswereld van je kind liggen maken hem of haar nieuwsgierig. Waarom heet een computermuis een muis? Hoe heet is de zon? Kijk voor meer leuke kindervragen eens op de website van het televisieprogramma Willem Wever.

Bonustip: Blijf zelf nieuwsgierig! Als jij je hardop afvraagt waarom, hoe en waardoor dingen gebeuren en samen met je kids de antwoorden op deze vragen zoekt, leren ze veel meer over de wereld. De nieuwsgierigheid van kinderen hangt sterk af van de nieuwsgierigheid van ouders.

5. Denk samen in beelden

Door beelden te koppelen aan informatie wordt het voor je kind makkelijker om die informatie te onthouden. Als je kind moeite heeft om een naam te herinneren, kunnen jullie er samen een grappig beeld bij verzinnen. Denk aan een een mannetje met een paarse snor of een robot met een heel groot hoofd. Om ervoor te zorgen dat de hersen de informatie goed opslaan, moet het beeld opvallend zijn. Het kan dus best een raar beeld zijn dat helemaal niets met de informatie te maken heeft. Laat je kind zoveel mogelijk zelf associëren en gebruik de beelden die als eerste opborrelen.

Bonustip: Flash-kaarten met woorden of afbeeldingen kunnen ook helpen bij het oefenen van woordbetekenissen.

6. Gebruik patronen

De hersenen onthouden patronen. Maak hier dus gebruik van als je wilt dat je kind informatie beter onthoudt. Zo onthouden we nummerreeksen beter door deze op te splitsen in groepjes van twee of drie. De reeks 622935 onthoudt je kind beter door deze in te delen als 62 29. Dit is bijvoorbeeld praktisch als je wilt dat je kind je telefoonnummer onthoudt.

7. Deel op in kleine stukjes

Kleine hoeveelheden informatie zijn gemakkelijker te onthouden dan heel veel stof in één keer. Structureer samen met je kind de informatie in koppen, overzichten en kleuren.

8. Gebruik labels als geheugensteuntje

Het labelen van spulletjes werkt goed als geheugensteuntje voor je kind. Leert je kind nieuwe woorden in het Nederlands of een andere taal? Plak stickers met woorden op voorwerpen in huis. Dat is een perfecte manier om nieuwe woorden te onthouden. En met naamlabels in kleding, op schooltassen, boeken, broodtrommeltjes, drinkbekers, enzovoorts vergeet je kind nooit welke spullen van hem of haar zijn.

9. Vertel en lees verhalen

De verhaaltechniek is een perfecte manier om informatie in een bepaalde volgorde te onthouden. Leert je kind nieuwe woorden? Schrijf de woorden op en verzin er samen een spannend verhaal omheen. Samen verhalen lezen is ook een goede training voor de hersenen. Voor lezen gebruikt je kind het hele brein: taal, waarnemen, redeneren, het geheugen, aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken.

10. Speel en beweeg

Door bepaalde spelletjes krijgen kinderen ervaring met het terughalen van informatie. Daarnaast is voldoende beweging belangrijk voor een goed geheugen. We hebben een paar leuke geheugenspelletjes op een rij gezet.

 • De klassieker Memory is uiteraard een perfect spelletje om te oefenen met het werkgeheugen.
 • Tijdens Wie ben ik? moet je kind raden wie iemand is door vragen te stellen en de antwoorden op de vragen zelf te onthouden.
 • Een ritme of deuntje nabootsen door te klappen met de handen is een leuke, actieve manier om het geheugen te trainen.
 • Bij deze armendans doet je kind beroep op het werkgeheugen, omdat hij of zij moet nadenken over hoe de armen asymmetrisch bewegen.
 • Bij dit geheugenspelletje voor kleuters kunnen de ouders gezellig meedoen.

11. Stimuleer alle zintuigen

Om dingen goed te onthouden is het belangrijk dat je kind alle zintuigen gebruikt: horen, zien, proeven, ruiken, voelen. Als je je kind iets over appels wilt leren, kun je samen:

 • over appels lezen
 • verschillende appels proeven
 • de schil van een kiwi en een appel voelen
 • een appel ruiken
 • een appel in stukjes snijden
 • de appels in de fruitmand tellen
 • een appelboom tekenen
 • een appeltaart maken
 • de ingrediënten op de pot appelmoes lezen
 • een verhaal vertellen over appels
 • enz.

Als je kind op verschillende manieren met informatie in aanraking komt, is het voor hem of haar makkelijker om de informatie te verwerken. Volgens Jelle Jolles, expert in de werking van hersenen in combinatie met onderwijs, bestaat er een hardnekkig misverstand dat kinderen onderwezen moeten worden in de leerstijl van hun voorkeur: visueel, auditief, etc. Hij benadrukt dat juist alle zintuigen moeten worden gestimuleerd en dat verschillende leerstijlen niet bestaan.

12. Profiteer van ervaringen

Gebruik ervaringen die indruk hebben gemaakt op je kind om hem of haar te helpen andere dingen te onthouden. Leert je kind de verschillende soorten vervoer? Praat dan over de laatste vakantie en de manier waarop jullie naar de vakantiebestemming zijn gereisd. Met de auto, trein of het vliegtuig? Wanneer je kind zijn of haar eigen voorbeelden creëert door deze te koppelen aan persoonlijke ervaringen, wordt de verwerking van de stof gemakkelijker.

Tip: Je kunt ook van de lesstof zelf een indrukwekkende ervaring maken. Onze hersenen zijn dol op bijzondere ervaringen en zullen die informatie beter opslaan. Plan een wandeling met een boswachter om te leren over de dieren en planten in het bos, ontdek de geschiedenis van jullie dorp of stad met een speurtocht, enzovoort.

13. Plan voldoende rust

Om dingen goed te onthouden en deze informatie effectief te gebruiken, is het belangrijk dat het geheugen niet wordt overbelast. Geef je kind na school wat tijd om te rusten, een hapje te eten of te spelen. Ook eenvoudige activiteiten tijdens het leren zoals water drinken, staan of een beetje rondlopen kunnen al genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de hersenen van je kind beter informatie verwerken. Daarnaast is voldoende, diepe slaap uiteraard noodzakelijk.

Conclusie

Je kunt het geheugen van je kind dus op verschillende manieren stimuleren. Hierbij is het goed om te weten dat er verschillende soorten geheugen zijn.

 • Het langetermijngeheugen is voor het opslaan van feiten en gebeurtenissen die langer geleden zijn gebeurd. Ook slaan we in het langetermijngeheugen op hoe we iets moeten doen. Zo slaat je kind hier op hoe je moet fietsen of wat de route is naar school. Het langetermijngeheugen heeft een onbeperkte capaciteit.
 • In het kortetermijngeheugen slaat je kind recente informatie tijdelijk op. De tijd kan variëren van een paar seconden tot een paar minuten.
 • Als je kind vervolgens ook iets doet met deze tijdelijke informatie noemen we dit het werkgeheugen. Het werkgeheugen is onderdeel van het kortetermijngeheugen en belangrijk voor het leren van nieuwe dingen, het volgen van instructies en dagelijkse activiteiten. De capaciteit van het kortetermijngeheugen en het werkgeheugen is beperkt.

Door het geheugen te stimuleren, leert je kind niet alleen dingen beter onthouden, maar ook deze beperkte capaciteit zo goed mogelijk te gebruiken.

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December