Je kind goed voorbereiden op het kinderdagveblijf doe je zo

Kategorie 1 Posted By: System Administrator Comment: 0 Hit: 189

Het einde van je zwangerschapsverlof nadert sneller dan je denkt. Straks ga je weer aan het werk. Ben je van plan om je kind naar het kinderdagverblijf te brengen? Dit is een belangrijke stap waar veel ouders best wel een beetje tegenop zien.

Je hebt de verschillende manieren voor kinderopvang afgewogen. Naar opa en oma, een oppas? En uiteindelijk heb je toch besloten om voor de crèche te gaan, bijvoorbeeld omdat je kindje zo meer contact heeft met andere kinderen, of vanwege het bekwame personeel of veiligheid. etc. Hier is een korte handleiding om die eerste dag op de kinderopvang zonder stress voor te bereiden.

Kinderen inschrijven voor kinderopvang

Een kinderdagverblijf of crèche is voor kinderen van nul tot vier jaar. De leeftijd waarop je baby voor het eerst naar de opvang kan verschilt per kinderdagverblijf. Soms kun je een kind al vanaf zes weken brengen, maar er zijn ook kinderdagverblijven waar kinderen pas terecht kunnen als ze drie maanden zijn. Een paar zaken om rekening mee te houden voordat je je kind inschrijft:

 • Begin op tijd met zoeken! Veel kinderopvangorganisaties hebben wachtlijsten. Soms moet je een half jaar of een jaar wachten tot er een plekje voor je beschikbaar is. We raden je aan om in het eerste trimester van je zwangerschap al te beginnen met zoeken naar een goede crèche. Schrijf je kind eventueel in bij meerdere kinderdagverblijven. Heb je een plek gekregen? Vergeet je dan niet uit te schrijven bij de andere kinderdagverblijven, zodat de wachtlijsten niet onnodig lang blijven.
 • Je hebt alleen recht op kindertoeslag als je je kind naar een kinderopvang brengt die geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang.
 • De openingstijden van kinderdagverblijven verschillen. Dus let hierop als je een kinderdagverblijf zoekt. Sommige zijn om 7.00 uur open en andere om 7.30 uur. De een sluit om 18.00 uur en de andere om 19.00 uur. Check ook of ze tijdens vakantieperiodes open zijn.
 • Zorg dat je een kinderdagverblijf in de buurt van je werk vindt. Dat scheelt ook als je kind opeens ziek wordt en niet op de opvang kan blijven. Heb je een partner? Zoek eventueel een opvang die handig tussen jullie beide werklocaties ligt. Kijk of je er makkelijk kunt komen met de auto, fiets, op het openbaar vervoer. Zoek een kinderopvang via de onafhankelijke website www.kinderopvangkaart.nl. Dit is een initiatief van de overheid.
 • Plan een rondleiding in bij de crèche. Om jezelf gerust te stellen en er zeker van te zijn dat je de juiste keuze voor je baby maakt, is het essentieel om de crèche te bezoeken. Zo kun je het personeel ontmoeten en zien hoe het kinderdagverblijf eruit ziet. Schroom niet om een lijst te maken met al je vragen.

Of je kindertoeslag krijgt, hangt af van een aantal voorwaarden. Ouders die allebei werken en alleenstaande ouders die werken komen in aanmerking. Een vaste baan is niet per se noodzakelijk. Ook als zzp’er, freelancer of artiest heb je recht op deze toeslag. Vraag de toeslag wel op tijd aan bij de Belastingdienst. Doe dit binnen drie maanden nadat je kind naar de opvang gaat. Als je te laat bent, loopt je toeslag mis!

Er is een maximale uurprijs waarover je van de Belastingdienst een vergoeding krijgt. In 2020 is dit voor dagopvang € 8.17 per uur. Geef in de aanvraag altijd het uurtarief van de kinderopvang aan en niet het maximumtarief van de Belastingdienst.

Je kind aankleden voor de eerste dag

De eerste dag van je kind op de crèche is aangebroken. Maak je geen zorgen. De meeste kinderdagverblijven plannen een afspraak met je om meer over je kind te weten te komen. Zo kunnen ze rekening houden met de behoeften van je kind. Heeft je kleintje bijvoorbeeld allergieën of bepaalde slaaproutines, eet je kind veel of weinig? Het kinderopvangpersoneel zal je ook informeren over eventuele kledingvoorschriften. Dit kan per kinderdagverblijf verschillen, maar we hebben alvast een paar tips op een rij gezet.

 • Vermijd zoveel mogelijk witte kleren, want dit wordt toch sneller vuil.
 • Trek je kind comfortabele kleding aan van zachte materialen zoals stretch, zodat hij of zij zich gemakkelijk kan bewegen.
 • Trek geen kleding aan die ingewikkeld aan of uit te trekken is zoals tuinbroeken, kleding met veel knoopjes of bijvoorbeeld jumpsuits.
 • Vermijd lange koordjes aan kleding of lange sieraden, want dat is niet veilig tijdens het spelen.
 • Trek je kind eventueel laagjes kleding aan als het weer wisselvallig is.
 • Neem een extra setje kleding mee, zodat je kind verschoond kan worden als dit nodig is of bijvoorbeeld vies is geworden na het buitenspelen.
 • Neem pantoffels/slofjes/slofsokken mee.

Terug naar de crèche : de voorbereiding

Voor een succesvolle en zorgeloze terugkeer naar de crèche is het belangrijk om de juiste spulletjes mee te nemen. Veel kinderdagverblijven zullen je een checklist of meer informatie geven over wat je allemaal moet meenemen. Hier alvast een handige lijst met dingen die je in de tas kunt doen:

 • Luiers en vochtige doekjes: sommige kinderdagverblijven bieden ze aan, maar het is zeker geen slecht idee om er ook een paar in de tas te stoppen.
 • Extra setje kleding : zoals we hierboven al zeiden, is het een extra setje kleding geen overbodige luxe. Handig voor kleine plasongelukjes, of als je kind knoeit tijdens het weten of vies wordt tijdens activiteiten. Denk aan rompertjes, een complete outfit (boven en onder), sokken en een vest. Ook kan het handig zijn om een setje slaapkleding mee te nemen en accessoires zoals hoedjes, zonnebril en zonnebrandcrème, sjaal, regenjas en regenlaarsjes.
 • Knuffels, tutteldoekje en/of speentjes zijn essentieel om je kleintje te kalmeren en te troosten en om je kindje zorgeloos een dutje te laten doen. Om te voorkomen dat je kind zijn of haar fopspeen verliest, kun je deze personaliseren met de naam. Vanwege de veiligheid zijn fopspeenkoorden echter niet in alle kinderdagverblijven toegestaan.
 • Slofjes/pantoffels/slofsokjes/slippers: in de meeste kinderdagverblijven mogen kinderen binnen geen schoenen aan.
 • Medicijnen met het recept en voeding afgestemd op eventuele allergieën.

Uiteraard is het belangrijk, vaak zelfs verplicht, om alle spullen van je kind te markeren of te labelen met de naam, van knuffels tot slofjes, van kleding tot hun tas. Dit is niet alleen praktisch voor het personeel op het kinderdagverblijf, maar je voorkomt ook dat de spulletjes van je kind kwijtraken of per ongeluk aan een ander kind worden meegegeven

Zo kun je kleding en spulletjes van je kind labelen

Zodra je weet wat voor spullen je voor je kind mee moet nemen, is het tijd om ze te markeren met gepersonaliseerde labels. Je hebt verschillende mogelijkheden:

Innaailabels

étiquettes à coudre

Opnaaibare labels:

gemaakt van stof, dit type geweven label kun je op al je baby's kleding naaien, ook op delicate stofjes en op knuffels, tutteldoekjes, sjaal of slofjes. Uiteraard moet je handig zijn met naald en draad en een naaimachine is praktisch om de labels er snel op te naaien.

Instrijklabels

thermocollant personnalise

Instrijkbare labels:

bestand tegen regelmatig wassen en de droger. Deze gepersonaliseerde etiketten je snel en gemakkelijk met een strijkijzer aanbrengen. Je kunt deze rechtstreeks op het kledingstuk of op een wasetiket aanbrengen. Je kunt de labels niet direct op delicate stof strijken, vanwege de hitte van het strijkijzer.

Zelfklevende naamlabels

Les étiquettes autocollantes

Zelfklevende etiketten:

voor deze etiketten hoef je niet te naaien noch strijken. Ze zijn gemakkelijk en snel aan te brengen. Trek gewoon het etiket van de achterkant en plak het op het kledingverzorgingsetiket. Heel praktisch. Je kunt ze ook gebruiken om andere spulletjes van je kind te labelen, zoals medicijndoosjes, regenlaarzen, flesje, fopspeen, enz.

Een advies: kies labels die zacht aanvoelen om de huid van je baby niet te irriteren én kies labels die resistent zijn zodat ze niet vervagen of loslaten bij de eerste wasbeurt.

Maak de labels uniek door een mooi lettertype en de kleur voor de tekst te kiezen. Vervolgens kun je de voornaam van je kleintje op het label zetten, je telefoonnummer, maar ook een leuke illustratie zoals een eenhoorn, dinosaurus, hartje, aapje, etc. Zo kunnen de mensen van het kinderdagverblijf en je kind gemakkelijk en snel de spullen herkennen.

Kijk voor meer informatie over het bevestigen van verschillende soorten naamlabels aan kleding en op objecten op deze blog.

Je bent nu klaar om de eerste dag van je kind op de crèche soepel te laten verlopen. Van het inschrijven bij de kinderopvang van jouw keuze en het labelen van spulletjes, tot een ontmoeting met het personeel dat je baby zal opvangen en het klaarmaken van de verzorgingstas. Je weet nu alles wat je moet weten om deze nieuwe fase als ouder zo goed mogelijk te laten verlopen.

Mocht je nog twijfels of vragen hebben, aarzel dan niet om dit met de mensen van de kinderopvang te bespreken, zodat zij je kunnen geruststellen. Weet ten slotte dat het een paar dagen (of langer) kan duren voordat je kind gewend is aan de nieuwe situatie, en dat ouders vaak ook een beetje tijd nodig hebben om te wennen. Dus blijf kalm en geniet van deze nieuwe fase binnen je gezin.

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December