Best verkochte producten
Blog
Label met de hand op stof naaien: 6 tips

Naailabels zijn perfect voor het labelen van zelfgenaaide en gebreide kleding of voor gekochte items om te voorkomen dat ze kwijtraken. Uiteraard kunt u dit soort labels met een naaimachine vaststikken. Maar soms is gewoon net even wat makkelijker en sneller om ze met de hand vast te naaien. Of misschien heeft u geen naaimachine. Wilt u naailabels met de hand aan stof naaien? Dat doet u heel eenvoudig met onze onderstaande tips.
Zet een naailabel eenvoudig vast door deze met één steek aan elke kant vast te naaien. Twee eenvoudige steken aan elke kant is genoeg. Of naai eventueel rondom het label om deze extra goed vast te zetten. Dit is de gemakkelijkste manier om een label met de hand aan stof te naaien. Deze techniek wordt vooral gebruikt om etiketten aan kleding te bevestigen.
Een mooie manier om een label met de hand te bevestigen is door deze als een vlag vast te naaien aan de stof. Het label zit dan dus aan één kant vast, bijvoorbeeld in een naad aan de zijkant van uw creatie. Voor de ‘vlagmethode’ vouwt u het etiket dubbel, zodat het een lus vormt en legt u het in een naad. Vervolgens naait u het label vast met een stiksteek. U kunt uw etiket van tevoren ook even vastspelden, zodat deze niet verschuift tijdens het naaien. Een label als vlag bevestigen is eenvoudig en ziet er mooi uit.
De eenvoudigste en sterkste steek om uw label met de hand te bevestigen is de stiksteek.Dit doet u als volgt. Naai van rechts naar links:
-
Steek de naald vanaf de verkeerde kant van het label naar boven, zodat het knoopje aan de achterkant zit.
-
Steek de naald weer naar beneden, net achter waar u begonnen bent. Dit is in tegenovergestelde richting van waar u naartoe wilt naaien en zo wordt u naaiwerk steviger.
-
Steek de naald weer door het label naar boven, net voorbij het punt waar het knoopje ligt.
-
Steek de naald door het label naar beneden, een stukje in de tegenovergestelde richting.
-
Steek de naald naar boven net voorbij het punt waar de draad uit de stof komt.
-
Ga door tot u bij het einde bent.
Gebruik een dubbele draad met aan het einde een knoopje, omdat dit uw naaiwerk steviger maakt. Ook glijdt de draad zo minder snel uit uw naald, waardoor u ook iets sneller werkt. Een goed knoopje in garen leggen kan op verschillende manieren. Een voorbeeld:
Wind de draad een paar keer om uw middelvinger.
-
Houd het andere uiteinde van de draad in uw andere hand.
-
Wrijf uw middelvinger en duim over elkaar om de draden om uw middelvinger door elkaar te krijgen.
-
Schuif de draden naar het einde van uw middelvinger.
-
Leg uw wijsvinger op de draad net boven de knoop, omdat u het knoopje zo kunt opvangen zodra het van uw middelvinger afglijdt.
-
Trek met uw andere hand voorzichtig aan de draad en schuif de knoop van uw middelvinger.
Trek met uw wijsvinger de knoop naar het uiteinde van de draad en leg de knoop.
Extra tip: Voorkom dat uw draad in de knoop raakt door het draad niet te lang af te knippen. Voor veel naaiwerk is het handig om draad met de lengte van uw arm te gebruiken, maar een label is over het algemeen vrij klein. U kunt het draad dus gerust korter afknippen. Knip het draad met een scherpe draad vlak naast het klosje door. Lik eventueel aan het uiteinde likt, om de draad gemakkelijker door het oog van de naald halen.
Uw labels moeten uiteraard goed blijven zitten en er netjes uitzien. Zorg dus dat u ze vastzet met het juiste garen. Maar welk garen gebruikt u als u labels met de hand aan stof naait? En wat voor dikte moet het gaten hebben? U heeft verschillende opties.
Katoengaren
Katoenen garen wordt het meest gebruikt voor het vastzetten van etiketten. Logisch, want katoen is zacht en sterk en voelt zachter aan op de huid. Ideaal voor het bevestigen van labels aan kleding. Zoekt u duurzaam naaigaren? Ga dan voor naaigaren van biologisch katoen.
Let op: katoenen garen is minder geschikt voor naaien op stretch stof, omdat het niet meerekt.
Polyester / nylon garen
Polyester of nylon garen is wat dikker dan garen van katoen. Dit garen glijdt gemakkelijk door stof heen, door de siliconen afwerking en rekt mee. Polyester garen is handig als u bijvoorbeeld labels op denim of een rekbare stof wilt naaien. Nadeel van polyester is dat het niet biologisch afbreekbaar is en hierdoor geen duurzaam materiaal is. Maar er zijn gelukkig goede alternatieven.
Gerecycled polyester garen
Zoekt u een meer duurzame oplossing voor polyester garen? Ga dan voor naaigaren dat gemaakt is van 100% gerecycled polyester (plastic flessen). Dit soort garen is geschikt voor zowel de naaimachine als naaien met de hand.
Transparant garen
Wilt u een een discrete, bijna onzichtbare naad? Dan kunt u transparant garen gebruiken. Dit is flexibel en glad. Transparant garen lijkt een beetje op visdraad dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het maken van armbandjes en ketting. Het is echter dunner en soepeler, zodat het gebruikt kan worden voor naaien met de hand of naaimachine. Het voelt wel wat stugger aan op de huid dan garen van katoen. Het is daarom meer voor accessoires zoals tassen.
Kies de juiste dikte voor het garen
Garen is er in verschillende diktes. Deze dikte staat vaak in nummers aangegevens op het klosje. Het meetsysteem kan per fabrikant verschillen en is daarom soms wat verwarrend.
Meestal staat op het klosje weight (Wt). Dit betekent gewicht, maar u kunt deze aanduiding gebruiken voor de dikte. Hoe hoger de Wt, hoe fijner het garen, dus hoe hoger het getal, hoe dunner de draad. Zo is maat 50 een gemiddelde dikte voor katoenen garen en geschikt voor uiteenlopende stoffen.
Soms staat er achter Wt echter ook een tweede getal. Bijvoorbeeld 40/2 of 40/3. Het eerste getal is dan de dikte en het tweede getal is het aantal draden waaruit het garen bestaat. Een garen dat bestaat uit twee draden is minder stevig dan een die uit drie lagen bestaat.
Stem het garen af op uw stof
Kies zoveel mogelijk garen dat lijkt op de stof waarop u het label bevestigt. Gebruikt u 100% katoen? Dan kunt u ook het beste 100% katoenen garen gebruiken om uw label te bevestigen. Op de klosjes staat meestal het materiaal waarvan het garen is gemaakt.
Vingerhoedjes lijken misschien een beetje ouderwets, maar kunnen toch bijzonder handig zijn als u met de hand naait. Een vingerhoed beschermt uw vinger tegen de naald. Dat is zeker handig als u een label op een dikkere stof wilt naaien en wat meer kracht moet zetten. Denk bijvoorbeeld aan het labelen van leren of denim items. Bescherm uw vingers met een stalen vingerhoedje of zacht kunststof.
Ergonomische vingerhoedjes
Er bestaan zelfs speciale ergonomische vingerhoedjes. Deze zijn gemaakt van een zacht materiaal dat zich aanpast aan uw vingers. Ook hebben dit soort vingerhoedjes speciale ventilatieopeningen om zweten te voorkomen. Ze zijn er in verschillende maten van small to extra large.
Alternatieven voor naailabels
Geen ster met naald en draad? Geen probleem! Naast labels om op te naaien, zijn er nog andere alternatieven waarbij u geen naald en draad hoeft te gebruiken. Zie hieronder andere manieren om labels aan uw items te bevestigen.
Zelfklevende kledinglabels
Zelfklevende naamlabels zijn dan een praktische en snelle oplossing om kleding en spullen te labelen. Kies tussen labels die je op kleding plakt en instrijklabels. De naamstickers plak je op labels die al in de kleding zitten en dus niet direct op de stof. Zo weet je zeker dat ze goed blijven zitten. Of plak de labels direct op spulletjes. Denk aan broodtrommels, drinkbekers, etc. Onze naamstickers zijn vaatwasserbestendig.
Instrijkbare labels
De instrijklabels strijkt u direct in kleding of accessoires. Een strijkijzer en een paar seconden geduld, meer heeft u niet nodig om labels in kleding te strijken! Alle instrijkbare kledinglabels zijn wasmachinebestendig. Zorg er wel voor dat de stof gewassen en droog is voordat u het label opstrijkt, zodat het goed blijft zitten. Gebruikt u een delicate stof, leg dan een zacht doekje of bakpapier tussen het strijkijzer en de stof om de stof te beschermen.
Stekertjes
Kleine textieletiketten bevestigt u eenvoudig met speciale plastic stekertjes voor naamlabels . U steekt zo’n stekertje door de stof en bevestigt het aan de achterkant met een rond afdekplaatje. U hoeft niets te naaien of te strijken. Houd er wel rekening mee dat dit product niet geschikt is voor hele kleine kinderen.