Uw naaikamer organiseren: tips en tricks

Category 1 Posted By: System Administrator Comment: 0 Hit: 1256

Een goed georganiseerde naaikamer is niet alleen praktisch voor professionele kledingmakers, maar ook zeker voor hobbyisten. Het werkt gewoon prettiger in een naaikamer waar u alle materialen en stoffen die u nodig heeft snel kunt vinden. Een beetje rommel en chaos kan goed zijn voor uw creativiteit, maar tot zekere hoogte. Lees daarom onze tips voor het organiseren van uw naaikamer, zodat deze niet alleen opgeruimd maar ook gezellig en inspirerend blijft.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet iedereen heeft thuis ruimte voor een aparte naaikamer. Misschien heeft u wel een apart plekje in de woonkamer voor uw naaimachine en stoffen. Het kan ook zijn dat u de naaimachine op`de eettafel zet en uw materialen op een andere plek bewaart. Dat is geen probleem. De meeste van onze organisatietips kunt u toepassen op iedere willekeurige naairuimte. U hoeft dus geen aparte naaikamer te hebben. Met onderstaande tips voorkomt u dat uw naaispullen overal rondslingeren.

Voordat u begint: opbergruimte en labels

Bedenk voordat u begint met het organiseren van uw naaikamer hoe en waarin u spullen zou kunnen ordenen en opbergen. Zo kunt u alvast wat opbergmateriaal en labels aanschaffen en meteen alles netjes bewaren, zodra u door al uw naaispullen bent gegaan. Denk bij opbergen en opbergruimte onder andere aan:

 • transparante opbergboxen

 • opbergmanden

 • opbergtassen met rits

 • verschillende formaten bakjes voor in lades

 • glazen potjes om fournituren te bewaren

 • een pegboard

 • kartonnen kaarten om stof omheen te wikkelen

 • gepersonaliseerde labels

 • ladekastje op wieltjes

Labels voor het organiseren van een naairuimte

Het labelen van uw naaispullen en creaties is een ideale manier om uw naaikamer te organiseren. Het is belangrijk dat u de juiste labels in huis heeft voordat u begint. Uw naaikamer krijgt een professionele uitstraling door uw zelfgemaakte items te voorzien van een mooi naailabel , merkkaartje of instrijklabel met uw naam of brand. Of wat dacht u van professionele maatetiketjes waarmee u meteen de juiste maat eruit pikt?

U kunt labels ook gebruiken om uw naaispullen te ordenen. Denk bijvoorbeeld aan zelfklevende labels om op opbergboxen te plakken.

Hergebruik dingen voor extra opbergruimte

U hoeft niet per se allerlei nieuwe dingen aan te schaffen om extra opbergruimte te creëren. Loop een rondje door het huis om te kijken of er dingen zijn die u kunt recyclen.

Denk aan:

 • Lege jampotjes of blikjes om naaigereedschap in te bewaren

 • Gummetjes als speldenkussen

 • Handdoekenrekje voor linten of stof

 • Kruidenrekje voor spoeltjes en andere naaibenodigheden

 • Doorgeknipte wc-rolletjes voor het bewaren van lint

 • Schoenendozen voor het bewaren van stoffen

 • Eierdozen of ijsblokjesvorm voor kleine versieringen zoals lovertjes

Lopende naaiprojecten verzamelen en prioriteren

Een van de eerste stappen in het organiseren van uw naaikamer is een duidelijk overzicht krijgen van al uw naaiprojecten. Verzamel hiervoor alle - en dan we bedoelen we ook echt alle - naaiprojecten. Dus ook dat ene plastic tasje met een half afgenaaid zomerjurkje dat al een jaar op zolder staat. Leg alles voor u op de grond, zodat u een goed overzicht heeft.

Beperk aantal lopende projecten

Bepaal welke naaiprojecten voor u het belangrijkst zijn. U heeft misschien bepaalde items die u voor een bepaalde tijd af wilt hebben. Of misschien heeft u langdurige projecten waar u het liefst iedere dag of week even aan zou werken. Houd deze projecten apart en bewaar andere projecten bijvoorbeeld in een bewaartas met rits.

U bepaalt uiteraard zelf hoeveel projecten voor u belangrijk zijn. Maar onthoud dat chaos op de loer ligt als u aan teveel dingen tegelijk werkt. Probeer het aantal belangrijke projecten maximaal tot drie te beperken.

Misschien-ooitprojecten

Zijn er projecten waarvan u diep in uw hart weet dat u ze waarschijnlijk toch nooit afmaakt? Laat dit soort projecten los. Kijk of u het materiaal van deze projecten voor andere projecten kunt gebruiken. Door projecten los te laten creëert u ruimte in uw woning én uw hoofd voor andere projecten waaraan u wél kunt/wilt werken. Vindt u het toch te lastig om dit soort misschien-ooitprojecten los te laten? Berg ze op in één box met label of in een bewaartas, zodat u ze niet kunt vergeten.

Extra tip: houd een digitale of papieren lijst bij van al uw projecten. Zorg dat u in één oogopslag kunt zien wat uw lopende projecten zijn en voorkom dat u aan nieuwe projecten begint voordat andere af zijn.

Naaibenodigdheden verzamelen en organiseren

Scharen, spelden, rolmesjes, drukknopen, patroonpapier, elastiek…haal alle naaibenodigheden en gereedschap maar tevoorschijn en leg alles voor u op de tafel. Is er iets wat u nooit gebruikt of heeft u dingen dubbel? Houd dit soort spullen apart om ze te doneren. Test uw spulletjes ook meteen even. Gaat uw stoffenschaar nog soepel door de stof? Werkt dat tornmesje nog lekker? Gooi spullen die kapot zijn meteen weg.

Berg vervolgens alle uitgezochte spullen meteen netjes op, zodat er niets meer rondslingert. Glazen potten en kleine plastic bakjes zijn ideaal om naaibenodigdheden op te ruimen, eventueel in combinatie met een kruidenrekje. Ook kunt u hangers gebruiken om naaigereedschap, lint of elastiek op te hangen.

Stoffen uitzoeken en opruimen

Al uw stoffen ordenen en opruimen is waarschijnlijk een van de grootste klussen tijdens het organiseren van uw naaikamer. Verzamel alle stofjes die uw heeft en leg alles voor u op de tafel of op de grond. Kijk welke stoffen u niet meer gebruikt en leg deze apart voor donatie. Bewaar alleen wat u gebruikt en u zult ontdekken dat u veel meer ruimte hebt dan u dacht.

Er zijn vervolgens verschillende manieren om uw lapjes stof op een geordende manier op te ruimen:

Vouw stof rond kartonnen plaatjes

Vouw de lapjes stof rond bijvoorbeeld kartonnen platen, net zoals de stoffenwinkel maar dan in een kleiner formaat. Dankzij het kartonnen plaatje kunt u de stoffen netjes en op kleur op elkaar leggen. U kunt deze speciale kartonnen plaatjes kopen, maar ze ook zelf maken.

Gebruik kledinghangers om stoffen op te hangen

Hang de stoffen op aan kledinghangers voor broeken. Zorg dat u labels met de afmetingen aan de hanger bevestigt, zodat u snel de juiste maat kunt vinden. Hang de stoffen op kleur, zodat het er nog strakker uitziet.

Doe de stoffe in platte transparante boxen

Sorteer uw stoffen op kleur en doe ze in platte transparante boxen. Zo kunt u meteen de stof zien die u nodig heeft. Bewaar de transparante boxen wel op een plek waar het zonlicht niet kan komen, om verkleuring van uw stoffen te voorkomen.

Archiefkast

Een dossierkast met hangmappen kan hartstikke handig zijn om overzichtelijk uw verschillende lapjes stof te bewaren.

Manden

Als u uw stoffen in manden opbergt, kunt u het beste kiezen voor draadmanden. Deze zijn het handigst om stof in op te bergen, omdat u er gemakkelijk in kunt kijken en snel de kleur of de print kunt vinden die u nodig hebt. U kunt lapjes stof ook bewaren in manden met een bijpassende kleur. Dat ziet er ook nog eens extra gezellig uit in uw naaikamer.

Patronen, schetsen en aantekeningen

Verzamel alle patronen, aantekeningen en schetsen die u heeft en kijk welke u wilt bewaren en welke u niet meer nodig heeft. Ook is het handig om een goed opbergsysteem te bedenken voor uw patronen, schetsen en aantekeningen. U heeft verschillende mogelijkheden. Kies een manier die het beste bij u past:

 • Digitaal - Heeft u digitale naaipatronen of scant u schetsen en aantekeningen, maak dan altijd een back-up in de cloud of op een externe schijf.

 • Tijdschrifthouders - Doe ieder patroon en elke schets in een plastic hoes en zet deze vervolgens in een tijdschrifthouder. Label ze om aan te geven wat voor patronen erin zitten.

 • Ringbanden - Bewaar uw patronen in een plastic hoes en doe ze in ordners. Bewaar dezelfde soort patronen bij elkaar.

 • Plastic mappen met verschillende verdelingen

Om uw patronen helemaal op een geordende manier te bewaren, kunt u bij de patronen ook de volgende info zetten:

 • De bron waar u het patroon vandaan heeft

 • Maat van het gemaakte patroon

 • Stof en de naam van de winkel waar u stof heeft kocht

 • Hoeveelheid stof

 • Moeilijkheidsgraad

 • Een foto van het door u gemaakte item

Praktische tips op de valreep

Lijm het meetlint aan uw tafel

Bewaar uw meetlint direct bij de tafel, net als in de stoffenwinkel. Plak het meetlint hiervoor vast aan uw snijtafel, zodat u het nooit meer kwijtraakt.

Als u een vast plek heeft om stof op te meten, kunt u ook sneller knippen.

Gebruik een flexibele naaitafel

Gebruik een tafel die u tegen de muur kunt opklappen. Zo heeft u een tafel die u kunt gebruiken als u wilt knippen en te meten, maar die u ook kunt opklappen als u meer ruimte nodig hebt om te naaien. Ook uitschuifbare naaitafels zijn handig. Als u grote lappen stof moet knippen, schuift u de tafel uit, en u schuift hem daarna weer in om ruimte te besparen.

Bewaar garen en spoelen samen

Als u klosjes garen samen bewaart met de bijpassende spoeltjes, bent u geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar setjes. U kunt een speciaal spoelenhoudertje kopen of zelf een houder voor uw naaigarenklosjes maken. Kijk hier hoe u zelf een naaigarenklosjeshouder maakt.

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December