6 manieren om je oude kleren te recyclen

Category 1 Posted By: System Administrator Comment: 0 Hit: 394

Heeft u te veel kleding en geen idee wat u ermee moet? Draagt u bepaalde items niet meer en wilt u ze een tweede leven geven? Of misschien wilt u uw garderobe vernieuwen of uw kledingkast opruimen? Gooi kleding die u niet (meer) draagt niet weg. Er zijn allerlei manieren om kleding een tweede leven te geven. Dit geldt ook voor kinderkleding. Lees onze 6 tips en ontdek wat u allemaal kunt doen met kledingstukken die u of uw kinderen niet meer dragen.

  1. Doneren: een gebaar van solidariteit tegen verspilling

Heeft u kleren die u niet meer draagt? Of zijn de kleren van uw kinderen aan vervanging toe? Dan is het een goed idee om deze kledingstukken te doneren aan mensen in nood. Zo weet u dat de kleren ook echt gedragen worden. En tegelijkertijd helpt u mensen die het nodig hebben.

U kunt kleding rechtstreeks doneren aan mensen die het nodig hebben of aan een liefdadigheidsinstelling. Een van de bekendste instellingen is het Leger des Heils Reshare. Al sinds 1885 zamelt deze organisatie kleding in voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Andere organisaties voor kledingdonatie zijn Emmaus, Dorcas, Sympany (een samenwerking met het Rode Kruis) en Terre Des Hommes. Sommige instellingen hebben winkels of vestigingen waar u uw kleding kunt brengen, terwijl andere speciale kledingcontainers plaatsen of kleding huis aan huis ophalen.

De voorwaarden voor kledingdonatie aan goede doelen

Als u kleding doneert aan een liefdadigheidsinstelling, zijn er vaak strikte regels voor de kwaliteit van deze kledingstukken. Kledingstukken moeten bijvoorbeeld in goede staat zijn; er mogen geen vlekken of scheuren in zitten. U moet de kleding meestal ook wassen voordat u deze doneert, want over het algemeen hebben organisaties niet de tijd of de middelen om gedoneerde kleding zelf te wassen.

Goed om te weten: veel liefdadigheidsinstellingen hebben specifieke wensen als het gaat om gedoneerde kleding. Zo is er vooral veel vraag naar baby- en kinderkleding, herenkleding en herenschoenen. Dameskleding en -accessoires zijn over het algemeen iets minder gewild vanwege het grote aanbod. Kijk voor meer informatie over het doneren van kleding op de website van de goede doelen of in hun brochure.

Tip: Zitten er geen labels meer in de kleding die u wilt doneren? Liefdadigheidsinstellingen willen wel graag de maat van elk kledingstuk weten. U zou dus een nieuw maatetiket kunnen bevestigen aan de kleding die u doneert. Zo verliezen vrijwilligers van de liefdadigheidsinstelling geen kostbare tijd. Ze hoeven immers niet de maat van uw kledingstukken te raden. Maatlabels zijn zeker handig voor baby- of kinderkleding en accessoires. Wilt u zo’n etiket snel én goed bevestigen, ga dan voor instrijkbare kledinglabels .

  1. Upcycling: een nieuwe garderobe van oude kleren

Als u uw oude kleren een tweede leven wilt geven, is upcycling ook een optie. Het is een geweldige manier om van oude kleren gloednieuwe outfits te maken. U moet wel een beetje handig zijn met naald en draad.

Kijk dus nog een keer goed naar een kledingstuk dat u eigenlijk weg wilde gooien. Kan het gerepareerd worden, of verbeterd? Kan dit kledingstuk met een paar aanpassingen (weer) een favoriet kledingstuk worden? Zo ja, haal dan uw schaar, draad en naald te tevoorschijn en ga aan de slag!

Ideeën voor het upcyclen van kleding

Upcycling is een perfecte manier om ieder kledingstuk te personaliseren op een manier die bij uw stijl past. U kunt bijvoorbeeld een jurk in tweeën knippen voor het maken van een rokje met bijpassende top. Zoom de onderkant van het topje netjes om en doe een elastiek in de taille van uw nieuwe rokje.

Een ander idee: knip de pijpen van een broek en maak er een korte broek van. Naai vervolgens de reststof van de pijpen aan een mouwloos vestje om een uniek jasje te maken. En werk uw ontwerp af met mooie knopen of stukjes stof.

Heeft u een oude gebreide trui in de kast liggen en vindt u het model en het materiaal wel mooi, maar ontbreekt er iets? Versier de trui met kralen, lapjes, borduurwerk, enz. Door steken te dupliceren kunt u met een ander garen - in een andere kleur of van een ander materiaal - zelfs patronen maken op bestaande steken.

Maak uw creatie vervolgens helemaal af met mooie geweven designerlabels . Uw werk verdient het om gezien te worden!

Misschien heeft u vragen over de afmetingen van een label, de manier van bevestigen of het model. Of u weet niet precies welk soort label het beste bij de stof van uw kledingstuk past. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier . Wij helpen u graag met het kiezen van het label dat bij uw wensen past.

  1. Uw kleding verkopen: dé manier om wat bij te verdienen

Vindt u het zonde om bepaalde kleding weg te geven of aan te passen, maar draagt u het ook niet meer? Dan kunt u uw kleding ook verkopen. Tweedehandskleding verkopen is misschien iets minder simpel dan kleding doneren, maar u verdient wel wat bij.

Hoe verkoopt u kleding die u niet meer draagt?

Er zijn verschillende opties om kleding die u niet meer draagt te verkopen:

  • Verkopen op online platforms: het populairste platform is op dit moment Vinted, dat gespecialiseerd is in de verkoop van kleding en accessoires. Particulieren en professionals kunnen gemakkelijk hun artikelen verkopen - individueel of in batches. Het platform is geschikt voor alle soorten kleding: van waardevolle vintage kleding tot betaalbare kledingstukken. Ook op Marktplaats en Ebay kunt u tweedehands kleding verkopen, maar deze platforms zijn niet gespecialiseerd in kleding en accessoires.

  • Sommige tweedehandswinkels nemen uw kleding tegen een vrij lage prijs over en verkopen deze vervolgens door aan het grote publiek. Er bestaan tweedehandswinkels gespecialiseerd in vintage kleding van hoge kwaliteit, maar er zijn ook winkels die alle soorten kleding accepteren. Vraag naar de specifieke voorwaarden.

  • Een rommelmarkt, vlooienmarkt of speciale markt voor tweedehands kleding is een handige en gezellige manier om uw kleding te verkopen.

  • De garageverkoop is in Amerika al jarenlang een begrip en dit concept is overgewaaid naar Nederland. U kunt zelfstandig een garageverkoop organiseren of u aansluiten bij een garage sale event in uw buurt.

Heeft u de originele etiketten van uw kleding geknipt, dan kunt u voor de verkoop van uw kleding het beste nieuwe labels bevestigen. Vooral de maat en de was- en verzorgingsvoorschriften zijn belangrijke informatie voor kopers. Ga voor een ingenaaid was- en onderhoudslabel . Dat ziet er niet alleen stijlvol en professioneel uit, ze blijven ook nog eens goed zitten. Uiteraard kost het innaaien van de labels u wel wat tijd.

  1. Kledingswap tussen fashionista's

Kleding ruilen is een geweldige manier om uw garderobe gratis te vernieuwen. Bij een kledingswap ruilt u kleding en accessoires die u niet meer draagt tegen andere kledingstukken. U doet kleding weg die u niet meer wilt en krijgt er nieuwe outfits voor terug. En misschien ontmoet u tijdens een kledingswap nieuwe mensen met wie u uw liefde voor mode kunt delen!

Kleding ruilen is gemakkelijk. U kunt thuis een swapparty organiseren voor vrienden, familie en bekenden of sluit u aan bij een swap event in de buurt. Kleding ruilen via gespecialiseerde online platforms is ook een idee. Op de website van Vintede kunt u niet alleen kleding verkopen, maar ook ruilen. Hiervoor hoeft u alleen maar uw voorkeuren aan te geven op de pagina's waar uw artikelen worden verkocht.

Wilt u uw kleding extra laten opvallen tijdens een kledingswap? Bevestig een naailabel met uw merk, naam of bijnaam aan al uw items. Niet alleen professionals hebben baat bij een goede branding!

  1. Creatief met kleding voor doe-het-zelfprojecten

Doe eens iets compleet anders met kledingstukken die niet gerepareerd kunnen worden. Gooi deze niet in de vuilnisbak, maar gebruik ze voor een doe-het-zelf-project.

Hier zijn een paar ideeën voor leuke doe-het-zelfprojecten waarmee u oud textiel kunt recycleren: draagtassen naaien, herbruikbare doekjes of doekjes uitknippen om make-up te verwijderen, een knuffel of kussen maken, poppenkleertjes maken, enz.

U gebruikt dus de stof van uw oude outfits voor nieuwe ontwerpen. Zo bespaart u uiteindelijk zelfs geld, aangezien u deze afgewerkte producten of ruwe stoffen niet in een fourniturenwinkel hoeft te kopen.

Heeft u iets moois gemaakt met oude kleding, maak uw creatie dan helemaal af met een strijklabel (passend bij de stof die u heeft gebruikt). Verkoop uw creaties eventueel op websites als Etsy.

  1. Recycling van textiel: milieuvriendelijk

Geen zin of geen tijd voor een doe-het-zelfproject met oud textiel? Of misschien bent u niet zo handig met naald en draad? Informeer bij de gemeente hoe oud textiel wordt gerecycled. Vaak kunt u kapotte en versleten kleding naar speciale textielcontainers brengen. Op die manier wordt uw gebruikte kleding op de beste manier gerecycleerd.

Naast de gemeente zijn er ook kledingwinkels die oud textiel inzamelen en dit vervolgens in hun fabrieken recyclen. Bij bepaalde vestigingen van Levis, H&M en The North Face krijgt u een kortingsbon in ruil voor oude kleren, ongeacht het merk of de staat van de kleding.

Combineer de verschillende opties

Wij hopen dat deze ideeën u hebben geïnspireerd om oude kleding niet weg te gooien. Combineer eventueel de bovenstaande opties, afhankelijk van uw wensen, mogelijkheden en creativiteit.

U kunt bijvoorbeeld een saai kledingstuk of een item dat niet meer in de mode is aanpassen, voordat u het doneert of verkoopt. Of u kunt kleding upcyclen om deze zelf nog wat langer te dragen en vervolgens aan een goed doel schenken. Of gebruik een oud kledingstuk voor een leuk doe-het-zelfproduct en geef dit item vervolgens cadeau of verkoop het online.

Bovenstaande tips zijn bedoeld ter inspiratie, als basis voor nog meer ideeën. Ontdek wat voor u het beste werkt en help mee aan een duurzamer gebruik van kleding!

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December